Γάμπες φτωχικές, με παντούφλες

status αναδημοσίευση άποψη επιστήμη κοινωνία πολιτική

Το άρθρο μου που δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Capital.gr τιτλοφορούνταν “Άλμα Εις Βάθος”. Διελάμβανε την κατάσταση της εκπαίδευσης καθώς και της γενικής παιδείας στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια. Εάν το συνόψιζα σε τρεις φράσεις θα ήταν οι εξής: Τα κρατικά πανεπιστήμια, κυρίως δε τα κρατικά σχολεία, δεν δίνουν στα σημερινά παιδιά επαρκή φώτα. Οι μαθητές και οι φοιτητές πέφτουν θύματα βάναυσης, ταξικότατης, αδικίας. Βγαίνουν στην κοινωνία απροετοίμαστοι για να αντιμετωπίσουν τις διαρκώς αυξανόμενες προκλήσεις της. Αντί η κυβέρνηση να απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να έχει στην μπούκα τα ιδιωτικά σχολεία, χρέος θα είχε να ανεβάσει παντί τρόπω το επίπεδο των δημόσιων ιδρυμάτων.

Ο κύριος Νίκος Σαραντάκος -υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλην διαπρύσιος κήρυκας του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015, ερασιτέχνης φιλόλογος, φανατικός στο να ξεπλένει τα γλωσσικά ολισθήματα του Αλέξη Τσίπρα, τους αλλεπάλληλους σολοικισμούς και τους βαρβαρισμούς του- διάβασε το άρθρο μου. Και ενώ άφησε την ουσία του παντελώς ασχολίαστη, εντόπισε δύο θανάσιμα σφάλματα. Πρώτον ότι χρησιμοποίησα -εκ παραδρομής- τη λέξη “όλα” αντί του σωστού “μόνο”. Δεύτερον ότι ονόμασα, λανθασμένα κατά την άποψη του, έναν συλλογισμό “επαγωγικό” αντί για “παραγωγικό”.

“Ο Χωμενίδης είναι άσχετος περί την επιστήμη της λογικής! Πώς τολμά να μιλάει;” ανέκραξε. Και με σαρδόνιο χαμόγελο με πέταξε στο διαδικτυακό πλήθος για να με λοιδωρήσει, να με χλευάσει, να με κάνει με τα κρεμμυδάκια. Την επιούσα, η κυρία Βάσω Κιντή -ουχί ερασιτέχνις μα καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών- απεκατέστησε την αλήθεια. “… Το επιχείρημα που παραθέτει ο Χωμενίδης μπορεί να θεωρηθεί επαγωγικό και όχι παραγωγικό” έγραψε. Χαμένος κόπος. Στο πρόσωπό μου είχε ήδη κατασυκοφαντηθεί ο “σάπιος πνευματικός κόσμος”, η “συστημική υποκρισία”, η “αριστεία”… Σάμπως εγώ να έχω ποτέ κορδωθεί σαν “πνευματικός άνθρωπος” – “πνευματικοί άνθρωποι είναι μόνο τα μέντιουμ!” έχω ίσα-ίσα αστειευθεί επανειλημμένως. Σάμπως να έχω διεκδικήσει για τον εαυτό μου τον τίτλο του άριστου.

Του Χρήστου Χωμενίδη | Διαβάστε όλο το άρθρο > www.capital.gr