Η Γερμανία δυσκολεύει τη ζωή μας

Πολιτική απόρριψης αιτημάτων της Ελλάδας και της Κύπρου οριστικοποιεί η Γερμανία στους κρίσιμους τομείς του Μεταναστευτικού και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ενώ οι αποφάσεις επί αρκετών άλλων θεμάτων παραπέμπονται για μετά τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, ή και μετά τη συγκρότηση της νέας Κομισιόν το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες, οι γερμανικές αποφάσεις, που πρόσφατα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και τη Λευκωσία, εξηγούν πλέον και την τακτική της Κομισιόν, που έχει προχωρήσει σε ανεπίσημη αναστολή λήψης μέτρων για μείζονα ζητήματα. Αιτία της πλήρους αδράνειας της Κομισιόν είναι η εκτίμηση πως οποιοδήποτε μέτρο, στην παρούσα φάση, θα ωφελήσει τα ακραία κόμματα, για τα οποία ούτως ή άλλως προβλέπεται μεγάλη άνοδος σε όλες τις χώρες-μέλη στις 26 Μαΐου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιλογές της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ διευκρινίζονται από τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (και πρώην διευθυντή του γραφείου του προέδρου Ζ.Κ. Γιούνκερ) Σέλμαγιερ, ενώ ασαφής παραμένει η στάση που θα τηρήσει προεκλογικά ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Βέμπερ.

Κατά τις ίδιες πηγές, οι Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν την πολιτική (που οι ίδιοι μέχρι πρότινος υποστήριζαν) για ενιαία αναθεώρηση των κανόνων του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, προκρίνοντας μόνον λίγες αποσπασματικές αλλαγές. Αλλαγές που, ασφαλώς, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της συσσώρευσης χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η ίδια πολιτική των επιμέρους και κατά περίπτωση αλλαγών στο Σύστημα Ασύλου αποκλείει την αναθεώρηση του περίφημου Κανονισμού του Δουβλίνου, όπως ήλπιζαν ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης.

Αλέξανδρος Τάρκας | Διαβάστε όλο το άρθρο στο SLpress.gr

[an error occurred while processing the directive]
[an error occurred while processing the directive] [an error occurred while processing the directive]