Καύσωνας «λιώνει» τη Γαλλία..

Εδώ και μια εβδομάδα η ζωή στη Γαλλία έχει σταματήσει. Είναι εντυπωσιακή η έμφαση που δίνεται στον καύσωνα. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες που υποφέρονται, δεν μετέτρεψαν τη χώρα σε κόλαση, ούτε στο νεκροταφείο του 2003 με τους 15.000 νεκρούς. Την παράκρουση της φρενίτιδας για τον καύσωνα-κόλαση στα ΜΜΕ, δεν μπόρεσε να σταματήσει η είδηση του κινδύνου ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, ούτε η συγκλονιστική εικόνα ενός πατέρα και της κόρης του, που πνίγηκαν αγκαλιασμένοι στην προσπάθεια τους να περάσουν στο Μεξικό υπενθυμίζοντας το ατελείωτο δράμα της προσφυγιάς, αλλά ούτε και η θαρραλέα πράξη της 31χρονης πλοιάρχου, που αψήφησε τον Σαλβίνι και μπήκε με πλοίο με μετανάστες στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Αυτές είναι ειδήσεις που «δεν πουλάνε», πλέον, σύμφωνα με τους ειδήμονες του μάρκετινγκ. Ένας καύσωνας όμως, που αναμένεται σαν καταστροφικό τσουνάμι, έχει άλλη αξία. Όπως το χειμώνα, όταν πέφτουν δυο νιφάδες χιονιού και παραλύει η χώρα, έτσι και τώρα με το πρώτο καλοκαιρινό σκαρφάλωμα του υδράργυρου, η δύναμη της μηντιακής υπερβολής, έκλεισε σχολεία, εξετάσεις αναβλήθηκαν κι όλος ο κόσμος με κομμένη την ανάσα, περιμένει να φθάσει η ώρα για να καταφύγει σε ένα από τα «δροσερά μέρη», που θα τους υποδείξουν οι αρχές, ώστε να προστατευτεί από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μια κατάσταση που θυμίζει άλλες εποχές, όταν οι άμαχοι, έτρεχαν σε υπόγεια καταφύγια για να προστατευθούν. Μόνο που εδώ μιλάμε για υποφερτή ζέστη, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Μεταξύ των θαυμάτων του «καύσωνα», είναι πως οι εκκλησίες ξαναβρήκαν τη χάρη τους, καθώς οι αρχές τις ταξινόμησαν στα δροσερά μέρη, στα οποία θα μπορεί να σπεύσουν οι πολίτες, όταν η χώρα θα ψήνεται! Όμως, η υστερία με τον καύσωνα έχει πάνω απ’ όλα πολιτικές προεκτάσεις. Μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2003, κανένας υπουργός, καμίας κυβέρνησης, δεν ρισκάρει να εμφανιστεί χαλαρός και να δίνει συνέντευξη στην άκρη μιας πισίνας. Πρέπει να δείχνει πως βρίσκεται στις επάλξεις, στα κέντρα των αποφάσεων και αντιμετώπισης του καύσωνα, να επισκέπτεται γηροκομεία, ακόμα και τις δημόσιες βρύσες για να ελέγχει αν λειτουργούν σωστά, παρόλο που δεν έχει ιδέα από υδραυλικά. Αυτή η σκηνοθεσία έχει γίνει επιτακτική ανάγκη στους Γάλλους, που θέλουν να βλέπουν κινητοποιημένους τους πολιτικούς τους, να έχουν τον έλεγχο της όποιας δύσκολης κατάστασης τους σερβίρουν.

Μαρία Δεναξά | Διαβάστε όλο το άρθρο > aixmi.gr

Απάντηση