Η Lehmann Βrothers, ο Κέινς και ο Μάρξ

αναδημοσίευση άποψη ιστορίες κοινωνία οικονομία

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από την  κατάρρευση της Lehmann Βrothers, μιας μικρής σχετικά αμερικανικής τράπεζας, η οποία όμως ταυτίστηκε με την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε αυτά τα δέκα χρόνια υπήρξε διεθνώς, σε διαφορετική κλίμακα ωστόσο, μία βάρβαρη ανακατανομή πλούτου, συνοδευόμενη  από περιστολή δικαιωμάτων και περιορισμό της δημοκρατικής λειτουργίας.

Ήταν όμως η κατάρρευση της Lehmann Βrothers ένας ξαφνικός θάνατος ή η νομοτελειακή κατάληξη ενός οικονομικού συστήματος που θεωρεί πως η μεταφορά ενός ενυπόθηκου δανείου υψηλού ρίσκου από το ένα γραφείο στο άλλο παράγει πλούτο; Την εκδοχή του ξαφνικού θανάτου αποκλείουν οι προγενέστερες αναφορές στην φούσκα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων, αλλά και η εκδήλωση χρηματοπιστωτικών προβλημάτων τουλάχιστον έναν χρόνο πριν την κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας.

Αν και είχε ήδη διαφανεί ότι η αμερικανική αγορά υποθηκών ήταν ιδιαίτερα εύθραυστη, μέχρι το 2007 οι ΗΠΑ και οι αγορές έδιναν την εντύπωση πως πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να διευθετηθεί. Το καλοκαίρι του 2007, ωστόσο, τα γεγονότα άρχισαν να τρέχουν, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι πρώτες πτωχεύσεις. Στα τέλη Ιουλίου τα χρηματιστήρια πιέζονται διεθνώς, ενώ εμφανίζεται και η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση. Η Γερμανία διασώζει επειγόντως την τράπεζα IKB, με ένα πακέτο ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο μεταξύ τα επιτόκια δανεισμού έχουν αρχίσει μια τρελή κούρσα.

Ο ίδιος ο Τρισέ, ο οποίος βρισκόταν τότε στο τιμόνι της ΕΚΤ, αποκαλύπτει σήμερα ότι «την πραγματική έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης που θα θέριζε τον κόσμο, την αντελήφθην στις 9 Αυγούστου 2007, το πρωί, όταν αντιμετωπίσαμε την πλήρη διακοπή της λειτουργίας της νομισματικής αγοράς της ευρωζώνης».

Ήταν η ημέρα, που ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος BNP Paribas πάγωνε τρία από τα κεφάλαια που είχε επενδύσει στις ΗΠΑ και η ΕΚΤ, με το πρωτοφανές ποσό των 95 δισεκ. ευρώ, παραχωρούσε ρευστότητα σε 50 τράπεζες της Ευρωζώνης, κατόπιν αιτήματός τους. Οι ενέργειες αυτές έστειλαν το μήνυμα ότι η κρίση πέρασε τον Ατλαντικό, δεν ήταν όμως ικανές να την αποτρέψουν. Έναν χρόνο αργότερα ήρθε το δεύτερο κύμα, στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, όταν η Lehmann Βrothers κήρυξε πτώχευση.

Βαγγέλης Σαρακινός | Διαβάστε όλο το άρθρο στο SLpress.gr