LIBERAL ELITE

status άποψη πολιτική

Αν δεν γίνει κατανοητό το διεθνές πολιτικό παιχνίδι, είναι αδύνατον να γίνουν κατανοητές οι πολιτικές κινήσεις στο εν Ελλάδι πολιτικό σκηνικό. Όλα πλέον συνδέονται: γιατί έφαγαν τον αριστερό Στρος Καν για να βγάλουν τον Ολάντ και τώρα έφαγαν τον δεξιό Φιγιόν για να βγάλουν τον Μακρόν· γιατί σκύλιασαν άπαντες με το Brexit και τον Δονάλδο· γιατί οι σοσιαλιστές του Μπέρνι Σάντερς ψήφισαν Δονάλδο Τράμβιο· πως πέντε απομονωμένοι —οικονομικά και επιστημονικά— μπούφοι ανέπτυξαν πυρηνικό πρόγραμμα στην Βόρειο Κορέα· γιατί η Κίνα, στην οποία δεν υφίσταται καν αντιπολίτευση, βρίσκεται στο απυρόβλητο· γιατί μας ζαλίζουν συνέχεια με την Βενεζουέλα και την Βόρειο Κορέα, ενώ υπάρχουν τόσα άλλα failed states· γιατί ο εμμονικός αντιρωσισμός· γιατί ο Ερντογάν έγινε ξαφνικά δικτάτορας· γιατί το σύστημα Κλίντον στράφηκε κατά του Ισραήλ. Αν δεν υπάρχει μια συνολική εικόνα, γινόμαστε εύκολη βορά στους γυπαετούς των ΜΜΕ.

Σε αυτή την δίλεπτη ομιλία ο Μπέρνι Σάντερς καθιστά κατανοητό ποιο είναι το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα αυτή την στιγμή διεθνώς. Αν δεν γίνει αυτό κατανοητό, υπάρχει αποσπασματική άποψη του πολιτικού παιχνιδιού σε όλες τις δυτικές χώρες. Πλέον δεν υπάρχουν εθνικά πολιτικά στεγανά, το πολιτικό παιχνίδι —είτε μας αρέσει, είτε όχι— έχει ανοίξει και οι πολιτικές μάχες δίνονται παντού στο πλαίσιο του ίδιου πολέμου. Αυτή την στιγμή αντίπαλα είναι δύο στρατόπεδα: από την μια οι εκπρόσωποι της κοινωνιοκεντρικής πολιτικής —είτε βάσει εθνικής, είτε ταξικής συνείδησης— όπως εκφράζεται από τους συντηρητικούς και τους σοσιαλιστές κάθε χώρας — και από την άλλη μια διεθνής —χωρίς πατρίδα— ελίτ που σφετερίζεται την ιδεολογία του φιλελευθερισμού.

Ο Μπέρνι Σάντερς απευθύνεται στους οπαδούς του Δημοκρατικού κόμματος και προσπαθεί να επαναφέρει το κόμμα των Δημοκρατικών εκεί που ανήκει: στην αριστερή θέαση των πραγμάτων (ξεκολλήστε: όσοι ακούτε «αριστερά» ή «δεξιά» και ξεκινάτε την πτωματομετρία τους εμφυλίου). Το κόμμα των Δημοκρατικών (και ένα μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων που εκπροσωπείται από τους Μπους) έχει καταληφθεί από τους διεθνείς φιλελέδες της Χίλαρι (τώρα σκέφτονται να την αντικαταστήσουν με την Όπρα). Το πρόβλημα πλέον δεν είναι οι σοσιαλιστές ή οι συντηρητικοί δημοκρατικοί πολίτες, αλλά οι απολιτίκ οπαδοί —μιας βαθιά αντιδημοκρατικής άποψης της πολιτικής— που μόνοι εμείς στην Ελληνική γλώσσα δώσαμε όνομα: φιλελέδες. Όποτε ακούνε για λαϊκή κυριαρχία και δημοψηφίσματα βγάζουν σπυράκια. Μια πανίσχυρη υπερφιλελεύθερης ιδεολογίας ελίτ, η οποία ελέγχει το σύνολο των δυτικών ΜΜΕ και διαθέτει πακτωλούς χρημάτων να προωθεί τις παρανοϊκές —κοινωνικές ή οικονομικές— απόψεις της· και τους ανθρώπους που τις εκφράζουν.

Σε αυτό το βίντεο ο Μπέρνι Σάντερς, ως πραγματικός δημοκράτης, λέει για πρώτη φορά τα πράγματα με το όνομά τους:
— Όσοι εξέλεξαν τον Δονάλδο Τράμβιο δεν ήταν «ρατσιστές», «σεξιστές», «ομοφοβικοί» ή «αξιοθρήνητοι».
— Προσπαθεί να υποψιάσει τους οπαδούς των Δημοκρατικών, αναρωτώμενος: πως είναι δυνατόν απλοί εργαζόμενοι να προτιμάνε έναν υποψήφιο που υπόσχεται φορολογικές ελαφρύνσεις σε δισεκατομμυριούχους, μείωση φορολογικών συντελεστών, απομείωση κράτους πρόνοιας και περικοπές στην υγεία (μην κολλάτε στο αν συμφωνείτε ή όχι, δεν είναι εκεί το θέμα).
— Καταγγέλλει, επίσημα πλέον και για πρώτη φορά, μια «Liberal Elite» που έχει καταλάβει το κόμμα και την οποία ο κόσμος απεχθάνεται, γιατί δεν έχει πλέον καμιά σχέση με τους εργαζόμενους, στους οποίους ανέκαθεν το Δημοκρατικό κόμμα απευθυνόταν.

Ποιοι εκπροσωπούν στην Ελλάδα αυτή την διεθνή «Liberal Elite»;

Δημήτρης Ζιαμπάρας