Μας οδηγείτε σε πόλεμο, κύριοι “καζάν-καζάν”

Την στιγμή που η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο απειλητική, η Ελλάδα κατευνάζει ακατάσχετα. Η εξωτερική μας πολιτική εισέρχεται από το ένα αδιέξοδο στο άλλο. Η ιστορική εμπειρία όμως διδάσκει ότι, όποτε ένα αναθεωρητικό και επιθετικό κράτος κατευνάζεται αντί να αποτρέπεται, το αποτέλεσμα σημαίνει στρατηγικός ανορθολογισμός και καταλήγει σε ένοπλη πολεμική σύρραξη. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού επειδή επί δεκαετίες κυριαρχούν λανθασμένες θεωρήσεις της διεθνούς πολιτικής και δόγματα αυτοκτονικών κατευνασμών.Τις δε θέσεις για αποτρεπτική στρατηγική που, όλα τα κράτη υιοθετούν όταν απειλούνται, ουκ ολίγοι να τις στοχοποιούν και να τις καταπολεμούν.

Αντίθετα με την πληθώρα ασυνάρτητων φαντασιόπληκτων ιδεολογημάτων περί ενός “ανθόσπαρτου” παγκοσμιοποιημένου πλανήτη που θα καθιστούσαν δήθεν το κράτος αχρείαστο, το αναδυόμενο πολυπολικό διεθνές σύστημα γίνεται ολοένα και πιο συγκρουσιακό. Η ανάδυση νέων μεγάλων δυνάμεων στο πολυπολικό πλέον σύστημα, οδηγεί σε καταιγισμό στρατηγικών ανακατατάξεων στις περιφέρειες και ιδιαίτερα από τα Βαλκάνια μέχρι τον Περσικό κόλπο.

Παναγιώτης Ήφαιστος | Διαβάστε όλο το άρθρο > SLpress.gr

facebook: Προσωπική σελίδαΠροσωπικό προφίλ | Twitter | Instagram | Linkedin

Ανεύθυνοι σε θέσης ευθύνης

Ο πόλεμος αποφεύγεται με αποτροπή

Το ελληνικό casus belli

Υστερόγραφο για «ελεύθερες διελεύσεις»

Επί ενός ζητήματος για το οποίο πολλοί μιλούν και αφορά τα συμφέροντα και τις στάσεις τρίτων συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ ως «τροφή για σκέψη» αντιγράφω κατά λέξη ένα εδάφιο ενδεχομένως πολύ επίκαιρο από το βιβλίο του Ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη, «Οψόμεθα την αλήθεια καθώς εστί, 1994-1996»

«Οι ΗΠΑ στέκονται αρνητικά στην επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, δεν αποδέχονται την ελληνική επι­φύλαξη στον καθορισμό των διεθνών στενών εντός του Αιγαί­ου,25 και συμβουλεύουν/ενθαρρύνουν πολιτικό ελληνοτουρκικό διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που προβλέ­πει το Δίκαιο Θαλάσσης (υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονο­μική ζώνη, χωρική θάλασσα, αλιευτική ζώνη, έρευνα/διάσωση).

Οι Αμερικανοί προβάλλουν το επιχείρημα ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων θα επηρεάσει αρνητικά τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις, διότι η Ελλάδα αρνείται να δεχθεί όλα τα σχηματιζόμενα στενά ως υπαγόμενα στο καθεστώς Free Transit Passage και θα διατηρηθεί σε ισχύ το καθεστώς της αβλαβούς δι­ελεύσεως. Τι θα σημαίνει αυτό για τους Αμερικανούς; Πρώτον, τα αμερικανικά υποβρύχια θα πλέουν εν επιφανεία στα στενά που δεν χαρακτηρίζονται ως διεθνή, δεύτερον, στα αμερικανι­κά αεροσκάφη θα απαγορεύεται υπερπτήση πάνω από τα στενά αυτά και έτσι θα υποχρεώνονται να ζητούν τη συγκατάθεση της Αθήνας.

Ως ΑΓΕΕΘΑ έλαβα γνώση αμερικανικών οδηγιών προς τα υποβρύχιά τους, με τις οποίες προσδιόριζαν συγκεκριμένα πέντε στενά στο Αιγαίο ως «στε­νά ελεύθερης διέλευσης». Το ΓΕΕΘΑ εισηγήθηκε στο ΥΠΕΞ την εκ μέρους της Ελλάδας διακήρυξη αυτών των πέντε στενών ως «διεθνών στενών» με το διπλό επιχείρημα ότι ήταν σύμφωνο με την ελληνική επιφύλαξη στη Σύμ­βαση του 1982 και δεν δημιουργούσε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Το ΥΠΕΞ διαφώνησε για τους δικούς του λόγους.».

 

[an error occurred while processing the directive]
[an error occurred while processing the directive] [an error occurred while processing the directive]